Zomervakantie: wij houden vakantie van 1 augustus tot en met 22 augustus.
Stuur ons gerust een bericht, we nemen na de vakantie zo snel mogelijk contact met u op!

,

Kan ik een tuinkantoor plaatsen zonder vergunning?

Als je in Nederland grote aanpassingen in je tuin wilt maken, heb je vaak een vergunning nodig. Maar geldt dit ook voor het plaatsen van een tuinkantoor? Hieronder wordt deze vraag beantwoord en toegelicht.

Een tuinkantoor plaatsen, mag dat zomaar?

Ja, in principe mag u zomaar een tuinkantoor plaatsen. Er zijn hier echter wel enkele regels aan verbonden. Bij Tuyn-kantoor houden we hier rekening mee bij het plaatsen van uw tuinkantoor. Benieuwd naar de exacte regels? Lees verder.

Deze regels hebben allereerst te maken met de grootte van uw tuinkantoor in vierkante meters. Daarnaast is de hoogte en plaats ook belangrijk.

Hoe groot mag mijn tuinkantoor zijn?

De maximaal toegestane grootte van uw tuinkantoor is afhankelijk van het oppervlak van uw perceel.

De tuinkantoren van Tuyn-kantoor zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en formaten, waarbij de kleinste een oppervlakte heeft van 14,5 m2 en de grootste een oppervlakte van 26,4 m2.

Als uw perceel kleiner is dan 100 m2, mag uw tuinkantoor maximaal 50% van uw tuin beslaan. Om onze tuinkantoren te plaatsen, zal u dus een perceel van minimaal 30 m2 moeten hebben voor onze standaard tuinkantoren, en een perceel van minimaal 37 m2 om onze grotere tuinkantoren te plaatsen.

Voor de volledigheid volgen hieronder de volledige voorwaarden voor de maximale toegestane grootte van een tuinkantoor.

Bij een perceel groter dan 100 m2, maar kleiner of gelijk aan 300 m2:

Als uw perceel groter is dan 100 m2, maar kleiner of gelijk aan 300 m2, mag uw tuinkantoor sowieso 50m2 zijn. Daarnaast mag u 20% van het deel van uw perceeloppervlak dat groter is dan 100m2 toevoegen aan uw tuinkantoor. 

Stel uw tuin is exact 200 m2 groot, dan mag uw tuinkantoor dus 50m2 zijn + een toevoeging van 20% van 100 m2, wat resulteert in een totale grootte van 70 m2. 

Bij een perceel groter dan 300 m2:

Als uw perceel groter is dan 300 m2, mag uw tuinkantoor sowieso 90m2 groot zijn. Daarbij mag u 10% van het deel van uw tuin dat groter is dan 300 m2 toevoegen aan het totale oppervlak van uw tuinkantoor. 

Hoe hoog mag mijn tuinkantoor zijn?

De maximale hoogte van uw tuinkantoor is afhankelijk van een aantal factoren, waarvan de belangrijkste de afstand tussen het tuinkantoor en uw woning is.

Als het tuinkantoor binnen 4 meter van uw woning staat, mag het maximaal 30 centimeter boven de eerste verdieping van uw woning uitkomen, wat meestal neerkomt op net iets onder de 3 meter.

Als het tuinkantoor verder dan 4 meter van uw woning staat, mag het sowieso 3 meter hoog zijn. Hoeveel hoger dan 3 meter, hangt af van de afstand tussen uw tuinkantoor en uw perceelgrens. Hiervoor is een formule gecreëerd:

De hoogte van het tuinkantoor (verder dan 4 meter van uw woning) = de afstand tot de perceelgrens in meters x 0,47 + 3.

Met deze formule kunt u de exacte maximale hoogte berekenen die uw tuinkantoor mag hebben zonder vergunning.

Het tuinkantoor mag echter nooit hoger zijn dan 5 meter.

Waar mag mijn tuinkantoor staan in mijn tuin?

Onze tuinkantoren hebben al snel een grootte van ongeveer 15 m2. Dit heeft gevolgen voor de afstand van uw tuinhuis tot de erfgrens. Bij een tuinkantoor groter dan 10 m2 is namelijk de minimale afstand tot de erfgrens van uw buren 1 meter.

Zijn er verder nog uitzonderingen waarbij een vergunning nodig is?

Er zijn nog enkele uitzonderingen waarbij u toch een vergunning nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer u woont in een beschermd stads- of dorpsgezicht, of wanneer u een monumentaal tuinkantoor wilt plaatsen.

Bij een beschermd dorps- of stadsgezicht zijn bijgebouwen alleen vergunningsvrij als het bestemmingsplan dit toelaat. Daarnaast geldt dat het bijgebouw alleen achter de woning mag staan, niet in de zijtuin.

Mocht deze situatie voor u van toepassing zijn, adviseren wij u om contact met ons op te nemen. Bij Tuyn-kamer hebben wij reeds ervaring met deze omstandigheden en kunnen wij met u meedenken over de mogelijkheden.

Heeft u vragen of wilt u weten of u in uw tuin ook zonder vergunning een tuinkantoor mag plaatsen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!

Vraag adviesgesprek aan

Klaar voor
het nieuwe werken?

Vragen? Liever eerst een kennismakingsgesprek? Of iets anders? Natuurlijk is dat bij ons mogelijk. Laat hieronder uw gegevens achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Een volledig uitgeruste werkplek binnen het tuinkantoor. Het kantoor is volledig voorzien van alle benodigheden van een goede thuiswerkplek.